Avui celebràvem a l’Ajuntament el ple de desembre, però no l’últim ple de l’any, ja que hi ha grups que volen presentar al·legacions al Pressupost de 2017 aprovat ja, el qual tindrà lloc el dia 29. Amb una bateria de preguntes sobre els decrets, el senyor Vega (ERC) anunciava que intervindria al ple cada vegada començant un “carrers franquistes no”. Al seu torn l’alcalde, Ángel Ros, responia que era “absolutament kafkià”. La felicitació nadalenca d’ERC resulta insultant per als veïns de Lleida i més, després que el senyor Vega, acusés a les autoritats allà presents que “algú d’ells és filofranquista”. Però, una vegada més, ERC llança la pilota però per por a les repercussions no diu a qui es dirigeix. Des de C’s li recordem que es tracta d’una acusació desafortunada i que si està tan segur de la seva afirmació, que anunciï a qui es dirigeix perquè es defensi. Obtenim silenci. És molt fàcil parlar sense sentit i sense donar noms. D’això se’n diu covardia.
Però, la simfonia nadalenca no acabava aquí. El regidor Larrosa (PSC) començaria totes les seves intervencions amb un “Bon Nadal”. I veient que la cosa feia gracia, el regidor Vilella (PP), repetia de tant en quant una frase de l’estil “prou demagògia amb els noms dels carrers franquistes de Lleida i la utilització de determinades famílies”. Ángeles Ribes, continuant amb la gràcia de les frases, ha utilitzat la frase de Ciceró a Catilina “quosque tandem abutere patientia nostra”, el que ve a dir: “Fins a quan abusaràs de la nostra paciència!”. I el nostre regidor Daniel Rubio felicitava a tots els presents amb un “benvinguts també al solstici d’hivern”. Després de 8 hores de ple, l’humor, s’agraeix.
“Com un hàmster a la roda”
Continuant amb la relació de decrets, la regidora Marín (ERC), es queixa que se senten com “un hàmster pujat en una roda tancat en una gàbia” perquè diuen que no avancen (recordem que es diuen ERC-Avancem). A diferencia d’ells, des de C’s podem dir que estem molt satisfets del que hem aconseguit. Durant l’any i mig d’oposició que portem a l’Ajuntament, hem aconseguit complir més del 50% del programa electoral. Entre aquests acords destaca el que hem aprovat avui, un conveni entre l’Ajuntament de Lleida i PIMEC Lleida, fruit d’una proposta de C’s aprovada en el Pressupost de 2016. També hem aprovat els convenis amb FECOM i l’Associació Empresa Familiar de Lleida.
Arribant a les mocions d’entitats, en teníem una de la Confederació General del Treball (CGT) de rebuig al programa d’Educació Financera en les escoles de Catalunya (EFEC) als centres educatius. Hi hem votat en contra perquè des de C’s veiem que és un programa positiu impartit per treballadors voluntaris vinculats a entitats financeres, gent del sector i amb criteri i que aporta als joves moltes més oportunitats sense adoctrinar-los sobre quin sistema econòmic és el millor. La segona era promoguda per l’Associació Ipcena per deixar d’utilitzar glifosat a la jardineria municipal. Hi hem votat també en contra, primer perquè ja s’ha deixat d’utilitzar i segon perquè no hi ha encara cap estudi concloent que asseguri aquest producte és cancerigen. A més, si s’hagués aprovat aquesta moció tindríem un precedent perquè afectaria als pagesos de l’Horta.
Mocions de postureig polític
Pel que fa a les mocions de grup, hem tingut la ja típica de la Crida-CUP que utilitza els col·lectius més vulnerables per exposar les seves qüestions polítiques. Aquesta vegada, referent a la pobresa energètica. HI hem votat en contra perquè al novembre ja vam aprovar aquesta moció i que si la presentava ara era per fer postureig. Recordem que en Pressupostos, C’s ha aconseguit aprovar un increment de la partida social amb 500.000 euros, i no només per ajudar a les persones que pateixen pobresa energètica, sinó per a tots aquells que ho necessiten.
Per marcar el mateix postureig, ERC presentava moció sobre la recollida de residus porta a porta a la ciutat de Lleida, quan fa uns mesos que ja s’està fent i implantant aquest sistema en restaurant i grans superfícies; i per això hi hem votat en contra. Des del 2007 que Ciutadans aposta per aquest sistema, perquè creu que és eficient, favorable amb el medi ambient i ajuda a conscienciar a la ciutadania per a la millora gestió dels residus. Però, no val marcar-se un bonic discurs per fer-se la proposta seva com fa ERC.
Ja cap a les 3 del migdia i després de sis hores de ple, també hem tingut un moment surrealista, on una moció ja consensuada, la de prorrogar el Consell Mixt de Cooperació, la Crida-CUP ha volgut marcar-se la cistella i dir la seva. I per últim, hem debatut la moció de CiU sobre la N-240, de la qual no se’ns ha acceptat la nostra esmena. Primer venen al despatx de C’s, minuts abans de començar el Ple, per dir-nos que incorporaven la nostra esmena i dues hores després ens presenten una moció diferent, en la qual no es tenia en compte la nostra aportació. Per aquest motiu, ens hem abstingut a la moció.