• El diputado de Cs por Lleida propone al conseller de Territori mejoras en infraestructuras, sector agrario y servicios sociales y le pide “más inversión para la provincia en los Presupuestos”

Parlament de Cataluña, jueves 23 de febrero de 2017. “No se olvide de Lleida; los leridanos ya están hartos de los recortes y de los incumplimientos de la Generalitat”. Así se lo ha dicho el diputado de Ciudadanos (Cs) por Lleida, Jorge Soler, al conseller de Territori, Josep Rull, en el debate de una interpelación del partido sobre las actuaciones del Govern en la provincia. “Lo que me ha traído hasta el Parlament, y dejar mi profesión de médico en Lleida, es el orgullo de hacer propuestas para mejorar Cataluña siendo leridano”, ha explicado en la cámara catalana.

Sobre la despoblación del Pirineo, ha asegurado que las políticas de los últimos años están haciendo que la gente se marche: “Recortes en sanidad, en educación, y en todo aquello que tiene que contribuir a estimular el equilibrio social”. “Lo que le conviene al Pirineo, donde han reducido la inversión en un 77%, son infraestructuras del siglo XXI y otras medidas urgentes”, le ha reprochado a Rull. Y ha explicado que los leridanos conectan con Barcelona con el servicio AVANT, que “es carísimo”, por lo que ha propuesto “integrarlo en el billete de Cercanías”, tal y como aprobó el Parlament a propuesta de Cs. “¿Acabarán la estación de autobuses?; ¿Dinamizarán el aeropuerto de Alguaire?; ¿Finalizarán la variante de Lleida, la de la C-12 en Balaguer o la de la C-12 de Agramunt?”, ha preguntado al conseller de Territori sin obtener respuesta.

En relación al sector agrario, ha lamentado que “la política lo abandona” puesto que cree que las ayudas del Contrato Global de Explotación y el Programa de Desarrollo Rural, que ayer explicaba la Generalitat, “no es suficiente para recuperar la pérdida del 47% del presupuesto” y considera que “es urgente dignificar el mundo rural en todas sus vertientes”. Ante esta situación, ha dicho que hay que modernizar, por ejemplo, el Canal de Urgell: “es necesario establecer un plan para mejorar el atractivo del mundo rural de cara a los jóvenes y garantizar así el recambio generacional”. Y ha recordado que Cs ha conseguido “disminuir el porcentaje de regantes mínimos que hace falta que se adhieran al despliegue de la red secundaria del Canal Segarra Garrigues” y ha pedido al Govern que le dé un cumplimiento inmediato a esta propuesta.

En el ámbito social, Jorge Soler ha criticado la “falta de plazas públicas en residencias para la gente mayor” y la “falta de viviendas para personas con discapacidad como alternativa a las residencias”. En temas de educación, ha lamentado que cada legislatura se aprueba la construcción del instituto de Cappont, y que “cada vez que se publican los presupuestos no se quiere hacer”. Además, ha destacado que las guarderías públicas se encuentran “sin plazas para los niños de la zona”. “Hay que hacer una apuesta decidida y firme por la Universidad de Lleida, y esto hay que concretarlo en los presupuestos”, ha añadido después de decir que “las oportunidades para mejorarla son grandes”.

Por otro lado, como portavoz de Cs en la comisión de sanidad ha defendido que “hay muchísimo por hacer y por mejorar como las largas listas de espera, las pésimas condiciones laborales de los profesionales de la salud y la falta de inversión”.

En materia de empresa, ha apostado por “crear una mesa de trabajo entre administraciones para el desarrollo de un plan de viabilidad para el Parque Tecnológico de Lleida e impulsar políticas para mejorar el turismo o la innovación”. Y ha defendido crear un programa de empleo “específico en el ámbito rural que permita el relevo generacional”.

 

Jorge Soler a Rull: “No s’oblidi de Lleida; els lleidatans ja n’estan farts de les retallades i dels incompliments de la Generalitat”

  • El diputat de Cs per Lleida proposa al conseller de Territori millores en infraestructures, sector agrari i serveis socials i li demana “més inversió per la província en els Pressupostos”

Parlament de Catalunya, dijous 23 de febrer del 2017. “No s’oblidi de Lleida; els lleidatans ja n’estan farts de les retallades i dels incompliments de la Generalitat”. Així li ha dit el diputat de Ciutadans (Cs) per Lleida, Jorge Soler, al conseller de Territori, Josep Rull, en el debat d’una interpel·lació del partit sobre les actuacions del Govern a la província. “El que m’ha portat fins al Parlament i deixar la meva professió de metge a Lleida és l’orgull de fer propostes per millorar Catalunya sent lleidatà”, ha explicat a la cambra catalana.

Sobre la despoblació del Pirineu, ha assegurat que les polítiques dels darrers anys estan fent marxar a la gent: “Retallades en salut, en educació, i en tot allò que ha de contribuir a estimular l’equilibri social”. “El que li convé al Pirineu, on han reduït la inversió en un 77%, són infraestructures del segle XXI i d’altres mesures urgents”, li ha retret a Rull. I ha explicat que els lleidatans connecten amb Barcelona amb el servei AVANT, que “és caríssim”, pel que ha proposat “integrar-lo al bitllet de Rodalies”, tal i com va aprovar el Parlament a proposta de Cs. “Acabaran l’estació d’autobusos? Dinamitzaran l’aeroport d’Alguaire? Finalitzaran la variant de Lleida, la de la C-12 a Balaguer o la variant de la C-12 d’Agramunt?”, ha preguntat al conseller de Territori sense obtenir resposta.

En relació al sector agrari, ha lamentat que “la política l’abandona” ja que creu que els ajuts del Contracte Global d’Explotació i el Programa de Desenvolupament Rural, que ahir explicava la Generalitat, “no és suficient per recuperar la pèrdua del 47% del pressupost” i considera que “és urgent dignificar el món rural en totes les seves múltiples vessants”. Davant aquesta situació, ha dit que cal modernitzar, per exemple, el Canal d’Urgell:  “és necessari establir un pla per millorar l’atractiu del món rural de cara als joves i garantir així el recanvi generacional”. I ha recordat que Cs ha aconseguit “disminuir el percentatge de regants mínims que cal que s’adhereixin al desplegament de la xarxa secundària del Segarra Garrigues” i ha demanat al Govern que li doni un compliment immediat a aquesta proposta.

En l’àmbit social, Jorge Soler ha criticat la “mancança de places públiques per  residències per la gent gran” i la “falta d’habitatges per a persones amb discapacitat com alternativa a les residències”. En temes d’educació, ha lamentat que cada legislatura s’aprova la construcció de l’institut de Cappont, i “cada vegada que es publiquen els pressupostos novament no es vol fer”. A més, ha destacat que les escoles bressol públiques es troben “sense places per als nens de la zona”“Cal fer una aposta decidida i ferma per la Universitat de Lleida, i això cal concretar-ho en els pressupostos”, ha afegit després de dir que “a Lleida s’estima especialment” i considerar que “les oportunitats per millorar-la són grans”.

D’altra banda, com a portaveu de Cs a la comissió de sanitat ha defensat que “hi ha moltíssim a fer i a millorar com les llargues llistes d’espera, les pèssimes condicions laborals dels professionals de la salut i la manca de d’inversió”.

En matèria d’empresa, ha apostat per “crear una taula de treball entre administracions per al desenvolupament d’un pla de viabilitat per al Parc Tecnològic de Lleida i impulsar polítiques per millorar el turisme o la innovació”. I ha defensat crear un programa d’ocupació “específic en l’àmbit rural que permeti el relleu generacional”.