Ja tenim una altra Diada i, com en els darrers anys, segueix essent un dia d’agitació separatista. En absolut tindrem avui una festa que representi a tots els catalans, encara que jo seguiré amb el costum de penjar la senyera al balcó. El lema que marcarà la jornada segueix excloent a qui pensem que el nacionalisme és una cosa vella, fosca, que solament ha portat al conflicte al llarg de la història. El món modern és obert i no vol fronteres. Enguany tornaran a insistir en la ruptura, i així ens entretindran els mesos fins que arribi la propera Diada on, si encara governen els mateixos, seguiran dient el que en privat reconeixen impossible. I avui sentirem discursos d’exaltació que potser encara alguns creuran. Però no els parlaran de la moltíssima gent que està vivint del procés, cobrant per fer veure i escriure que tot va bé, perquè ningú vol ser qui li digui a Torra que va nu, que ja sabem que anaven de farol, que d’arreglar temes socials, sanitaris o d’infraestructures, res de res. És un error deixar que s’apropiïn de la Diada, perquè això és el que ha fet el nacionalisme al llarg de la història, imposar els seus símbols, excloure i assenyalar a qui pensa diferent. Baixar el cap i callar pot tenir un preu irrecuperable. Bona Diada!

Jorge Soler, diputat de Cs Lleida

Article publicat a Segre i La Mañana (11.9.18)